Voorlichting
08-03-2022

Met technisch vernuft het nog beter doen

‘When you ask for veal, we serve a concept’, dat is het uitgangspunt van Ekro, onderdeel van de VanDrie Group. Het bedrijf levert hoogkwalitatieve kalfsvleesproducten afgestemd op de wensen van de klant, zoals hele kalfsborst of kalfsrollade voor de horeca, maar ook consumentenproducten als kalfsburgers of rib-eye. Het vakmanschap van de medewerkers maar ook de gebruikte techniek zijn belangrijk om kalfsvleesdelicatessen te maken. Recentelijk zijn nieuwe machines in gebruik genomen bij Ekro. We praten erover met Anjo Kaatman en Christian Scholten, allebei werkzaam bij het bedrijf.


Anjo is als Voorman Technische Dienst verantwoordelijk voor het bestaande machinepark van Ekro. Christian Scholten is binnen het Projectbureau van Ekro, samen met vier andere collega’s, voortdurend bezig met vernieuwingstrajecten in de breedste zin van het woord. Recent hebben beide mannen gezamenlijk opgetrokken in een groot investeringsproject op de verpakkingsafdeling van Ekro.

Christian Scholten vertelt: “Wat Ekro uniek maakt, is de geleverde kwaliteit. Ekro maakt zich al meerdere decennia hard voor traceerbaarheid. De verschillende afdelingen zijn voorzien van high-tech hardware en software, die naadloos op elkaar aansluiten, zodat volledige ‘tracking & tracing’ van de producten gegarandeerd wordt. Zo kunnen de klanten eenvoudig alle informatie over het vlees verkrijgen.”

Naast het tracking en tracing systeem zijn verpakkingsmachines ook een belangrijke focus voor de twee collega’s. Goede verpakkingen zijn essentieel voor het borgen van voedselveiligheid en lange houdbaarheidstermijnen. Ekro maakte al sinds 1999 gebruik van dezelfde dieptrekmachine voor het verpakken van organen. Deze machine, de RE3, werd aangekocht bij de firma Repak B.V. in Emmen, ook een Nederlands familiebedrijf.

Wat Ekro uniek maakt, is de geleverde kwaliteit. Ekro maakt zich al meerdere decennia hard voor traceerbaarheid. - Christian Scholten

Over de installatie van de RE3 bestaat een mooie anekdote, zo vertellen Christian en Anjo. De machine werd destijds per vrachtwagen aangeleverd en in één geheel op wieltjes naar de plek van bestemming gebracht. Er bleek echter ineens een muur te staan, die er op het moment van de aanschaf nog niet was geweest. Met twee snel opgetrommelde collega’s uit Emmen werd de RE3 uit elkaar gehaald en op de juiste plek weer in elkaar gezet, zodat deze toch nog in het weekend kon worden geïnstalleerd. Sinds 1999 heeft de lijn 16 uur per dag gedraaid, waarbij elke avond wordt gereinigd en twee keer per jaar onderhoud wordt verricht. Anjo Kaatman: “De RE3 heeft tot eind 2021 eigenlijk altijd zonder problemen gefunctioneerd in onze uitdagende productieomgeving.”

De RE-serie dieptrekmachines worden nog altijd in Emmen gebouwd, maar sinds 2007 in de Benelux onder de merknaam SEALPAC aangeboden. Het advies, de verkoop en het onderhoud worden gedaan door Ultrapak B.V. in Nijkerk.

Met de RE3 inmiddels ruim 20 jaar in gebruik, en nog een aantal andere lijnen die wel een opknapbeurt konden gebruiken, kwam in 2020 de onvermijdelijke vraag over vervanging. Daarvoor werd binnen Ekro een groot project opgestart, waarbij is gekeken naar diverse opties. Hierbij was revisie van de bestaande machines nog steeds een mogelijkheid, maar bleek vervanging uiteindelijk de meeste voordelen te bieden. Omdat Ekro al jarenlang naar tevredenheid samenwerkt met Repak B.V. en Ultrapak B.V. was de logische keuze snel gemaakt om de samenwerking voort te zetten bij de aankoop van vier nieuwe dieptrekmachines; één RE30-tandemmachine voor het verpakken van de bijproducten en drie RE25-machines voor het verpakken van vers kalfsvlees in diverse gewichten en maten. Anjo Kaatman: “In september 2021 zijn de eerste twee machines geïnstalleerd, in november volgden de laatste twee. In beide gevallen gebeurde dat in het weekend en in beide gevallen waren de machines op maandagochtend om 6.00 uur gereed voor productie. Zoals we van Ultrapak gewend zijn!

Op de RE25-dieptrekmachines worden halffabricaten verpakt die vooral richting de (horeca)groothandel gaan. Hierbij heeft de verpakking primair een beschermende functie, waardoor een flexibele folie volstaat en eigenlijk ook het meest duurzaam is. Door gebruik te maken van vacuümtechnologie wordt bovendien een optimale houdbaarheid gerealiseerd. Ook wordt het gebruik van plastic gereduceerd. Christian Scholten: “Als we kijken naar de vacuümverpakkingen, zoals die op de machines worden gedraaid, dan zitten we daar eigenlijk al op de minimale verpakking. Dankzij het zogenaamde Rapid Air Forming concept, standaard op de machines, worden kortere vacuüm- en beluchtingstijden bereikt. Zo kunnen wij vertrouwen op minder materiaalgebruik door de toepassing van dunnere folies, lager energieverbruik en daarmee uiteindelijk een duurzamere productie.” Voedselveiligheid en duurzaamheid gaan zo hand in hand beamen de collega’s met een tevreden blik.  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding