Voorlichting
19-05-2022

Ekro investeert in overkapping voor verder verbeteren welzijn

Kalfsvleesverwerkende bedrijven zoals Ekro in Apeldoorn spelen een belangrijke rol in de keten van VanDrie Group. Juist in dit stadium van de keten is optimaal dierwelzijn en zo min mogelijk stress een vereiste. Zeker in periodes als het warm is.


Kalfsvleesverwerkende bedrijven zoals Ekro in Apeldoorn spelen een belangrijke rol in de keten van VanDrie Group. Juist in dit stadium van de keten is optimaal dierwelzijn en zo min mogelijk stress een vereiste. Zeker in periodes als het warm is zoals nu. Ekro investeerde daarom begin mei - ruim voor de zomer - in een grote overkapping, pal voor de ontvangststal van de slachterij. “Er is niet zomaar even een ‘tent’ neergezet. Dit is een belangrijke investering in beter welzijn. Het is straks koeler op hete dagen en er is ook extra beschutting als er ’s winters een gure wind staat”, vertellen Animal Welfare Officers Mario Wijngaarden en Nick Rutenfrans en manager slachthal Eef Bouman.

Anticiperen op hetere zomers
De witte overkapping is niet te missen op het grote terrein achter de ontvangststal van Ekro. Van een ‘tent’ is inderdaad geen sprake. De overkapping – waar nu bijna twee weken mee gewerkt wordt - is voorzien van een betonnen fundering en stalen palen. Het dak bestaat uit zeil en de zijkanten uit hard kunststof. De overkapping – met 8 meter hoge nok – is zo’n 35 meter lang en er kunnen makkelijk vijf extra lange vrachtwagens onder staan om kalveren te lossen. “Het voordeel is groot”, zegt Bouman. “De kalveren staan tijdens het lossen nu altijd in de schaduw.” Met de investering wil Ekro nadrukkelijk anticiperen op de steeds heter wordende zomers. Wijngaarden ziet dat de overkapping de eerste weken al zijn vruchten afwerpt. “Er is meer rust onder de kalveren omdat de zijkanten van de overkapping afgeschermd zijn. De dieren zien geen beweging om zich heen als ze richting de ontvangststal lopen.”

Een ander pluspunt is ventilatie. De nok is deels open en er zijn ook ventilatiegaten in de zijkanten. Belangrijker nog is de gunstige luchtinstroom. Juist doordat er een lange overkapping is, stroomt de lucht beter de ontvangststal in. Rutenfrans: “We merken in de praktijk dat het door de overkapping nu koeler is in de ontvangststal.” Wijngaarden ziet nog een bijkomend voordeel. Door de overkapping valt er geen zonlicht meer op het achterste deel van de ontvangststal. “Dat vermindert stress onder kalveren. De kalveren lopen nu iets vlotter door en dat komt de rust ten goede.”

Ekro zette de overkapping bewust ruim op zodat er plek is voor vijf grote vrachtwagens. Een slimme zet voor als de planning onverhoopt een keer anders loopt. “Als een vrachtwagen toch een keer moet wachten, zijn er altijd voldoende schaduwplekken”, aldus Bouman.

Schakelen met warmweerprotocol
De nieuwe overkapping is een mooi voorbeeld van hoe Ekro welzijn verder probeert te verbeteren. Maar het bedrijf wil ook op andere terreinen verantwoordelijkheid nemen. Het warmweerprotocol is er een voorbeeld van. VanDrie Group – en daarmee Ekro – hanteert dit protocol vanaf 27 graden.

Als het warm weer wordt, passen we onze planning aan. Zulk maatwerk is soms lastig, maar dierwelzijn staat voor ons voorop - Mario Wijngaarden

Dit houdt in dat 10% minder kalveren op transport mogen en dat transporttijden vervroegd kunnen worden. “Met de officiële KNMI-app houden we de temperatuur altijd scherp in de gaten. Als het warm weer wordt, passen we onze planning aan. Zulk maatwerk is soms lastig, maar dierwelzijn staat voor ons voorop”, vertelt Wijngaarden. “Een kwestie van prioriteit.”

Ook in de ontvangststal blijft Ekro scherp op mogelijke verbeteringen. Zo kan het bedrijf bij extreme weersomstandigheden extra kalveren in de ontvangststal houden in plaats van in de vrachtwagen. “Ook kunnen we bij onverhoopte calamiteiten kalveren meer vierkante meters geven als ze langer op stal moeten staan”, zegt Bouman tot besluit.  • Deze site maakt gebruik van cookies
  • Verberg deze melding